hukuka giriş ders notları Murat yayınları soru bankası

hukuka giriş ders notları  Murat yayınları soru bankası
ÜNİTE 1 (HUKUK KAVRAMI)

1.Sosyal hayatı düzenleyen maddi yaptırımlı kurallar bütünü nedir?
A)Din kuralları B)Ahlak kuralları C)Hukuk kuralları D)Görgü kuralları E)Hayat şartları

2.Aşağıdakilerden hangisi hukukun gerekliliğinin nedenlerinden biri değildir?
A)Hukuk, sosyal hayatın barış, huzur ve güvenlik içinde devamı için gereklidir
B.Hukuk sosyal ilişkilerin düzenli biçimde gelişebilmesi için gereklidir
C)Hukuk toplum hayatında anarşinin doğmaması için gereklidir
D)Fiziksel ve ekonomik bakımından güçsüz durumda olanların ezilmemesi ve sömürülmemesi için gereklidir
E)Hukuk, ekonominin düzelmesi için gereklidir

3.Aşağıdakilerden hangisi hukuk tanımının temel unsurlarından biridir?
A)Manevi yaptırım
B)Maddi yaptırım
C)Acımak
D)İyilik etmek
E)Anarşi

4.Aşağıdakilerden hangisi, hukukun gerekliliğine ilişkin örnektir?
A)Ali’nin Osman’dan yardım istemesi
B)Ali’nin boğulmakta olan Osman’ı kurtarması
C)Ali’nin Osman’a yalan söylemesi
D)Ali’nin zor durumdaki Osman’a para vermesi
E)Ali’nin Osman’ı öldürmesi

5.Aşağıdakilerden hangisinin yaptırımı (müeyyidesi) manevi değildir?
A)Hukuk kurallarının
B)Din kurallarının
C)Görgü kurallarının
D)Ahlak kurallarının
E)İktisadi kuralların

6.Aşağıdakilerden hangisi sosyal hayatı düzenleyen kurallardan değildir?
A)Din kuralları
B)Ahlak kuralları
C)Hukuk kuralları
D)Görgü kuralları
E)İktisadi kurallar

7.Sosyal hayatın düzenlenmesi ve toplumsal yaşamın bir düzen ve güven havası içinde akıp gidebilmesinin temin edilmesi hukukun hangi niteliğinin bir sonucudur?
A)Somutluluğunun
B)Gerekliliğinin
C)Adil olmasının
D)Farklılığının
E)Eşitliğinin

8.Sosyal hayatta iyilik ve kötülük hakkında oluşan değer yargılarına göre, yapılmaması gereken davranışlara ilişkin kurallar bütününe ne ad verilir?
A)Tabiat kuralları
B)Din kuralları
C)Ahlak kuralları
D)Görgü kuralları
E)Hukuk kuralları

9.Orkun, mahkemeye giderek, dava konusu olayı görmedi halde Yasin aleyhine tanıklık edip mahkum olmamasına sebep olur.Orkun’un bu davranışı ile ilgili aşağıdaki ifadelerden hangisi doğrudur?
A.Orkun’un davranışı, sadece ahlak kurallarına aykırılık oluşturur
B)Orkun’un davranışı , sadece hukuk kurallarına aykırılık oluşturur
C)Orhun’un davranışı, hiçbir sosyal hayat kurala aykırılık oluşturmaz
D)Orkun’un davranışı, hem ahlak hem de hukuk kurallarına aykırılık oluşturur
E)Orkun’un davranışı, sadece din kurallarına aykırılık oluşturur

10.Kişilerin bizzat kendi nefislerine karşı nasıl davranması gerektiğini belirten ahlak kuralları aşağıdakilerden hangisidir?
A)Subjektif ahlak kuralları
B)Objektif ahlak kuralları
C)Yaratıcı ahlak kuralları
D)Açıklayıcı ahlak kuralları
E)Bildirici ahlak kuralları

11.Sosyal hayatta kişilerin birbirleriyle olan sosyal ilişkilerindeki davranış biçimlerini belirleyen ahlak kuralları aşağıdakilerden hangisidir?
A)Subjektif ahlak kuralları
B)Objektif ahlak kuralları
C)Yaratıcı ahlak kuralları
D)Açıklayıcı ahlak kuralları
E)İktisadi ahlak kuralları

12.Murat Açıköğretim Dersanesi öğrencisi Orkun, metroda oturmakta iken, bir durakta metroya binen yaşlı bayan gördüğü halde uyuma numarası yaptığı gibi, kendisini uyaran Serdar’a da saygısızca davranarak ‘’sana ne’’ diyerek terslemiştir.
Bu olayda Orkun’un davranışı, hangi sosyal hayat kurallarına aykırılık oluşturmaz?
A)Görgü kurallarına
B)Ahlak kurallarına
C)Din kurallarına
D)Hukuk kurallarına
E)Din ve Ahlak kurallarına

13.Ahlak kurallarına uymayanların karşılaşacakları tepki aşağıdakilerden hangisidir?
A)Cezaya çarptırılma
B)Ayıplanma
C)Vefasız olarak değerlendirilme
D)Günahkar sayılma
E)Ölümden sonraki cezaya çarptırılma

14.Nafaka yükümü hangi kanunda düzenlenmiştir?
A)TTK
B)Borçlar kanunu
C)Medeni kanun
D)Ceza kanunu
E)Anayasa

15.Medeni kanuna göre bir kimsenin yoksulluğa düşmüş olan yakınlarına yardım etmekle yükümlü olmasına ne ad verilir?
A)Ahde vefa ilkesi
B)Dürüstlük kuralı
C)Nafaka yükümü
D)Sosyal ilişkiler
E)Sadakat ilkesi

16.Sosyal hayatı düzenleyen kurallara uyulmadığında karşılaşılacak tepkiye ne ad verilir?
A)Uyarı B)Emir C)İhtar D)Yasak E)Yaptırım

17.Verilmiş söze sadık kalmayı emreden ahlak kuralı aşağıdakilerden hangisidir?
A)Genel ahlak kuralı
B)Dünyevi ahlak kuralı
C)Objektif ahlak kuralı
D)Subjektif ahlak kuralı
E)Nispi ahlak kuralı

18.Bir düğüne hediye götürmeyi gerektiren kural hangisidir?
A)Din kuralı B)Hukuk kuralı C)Görgü kuralı D)Ahlak kuralı E)Ekonomi kuralı

19.Din kurallarının koyduğu emir ve yasaklara aykırı biçimde davranan kimselerin karşılaşacakları tepki aşağıdakilerden hangisidir?
A)Günahkar sayılma
B)Lanetlenme
C)Ayıplanma
D)Küçük görülme
E)Hapsedilme

20.Hukuk kuralları ile diğer sosyal kurallar arasında birtakım ilişkiler ve benzerlikler vardır.Bunların en yoğun olduğu alan ahlak kurallarıdır.
Türk Ceza Kanununa göre aşağıdakilerden hangisi ahlak kurallarının hukuk kuralı haline dönüşmesine bir örnek teşkil etmez?
A)Irza geçme
B)Hırsızlık
C)Adam öldürme
D)Dolandırıcılık
E)Konkordato

21.Medeni Kanunda yer alan yoksul yakınlarına yardım etmeyi öngören hüküm sosyal düzen kuralları arasında hangi etkileşimi ifade eder?
A)Ahlak kurallarının hukuk kuralı haline gelmiş şeklidir
B)Görgü kuralının din kuralı haline gelmiş şekli
C)Görgü kuralının hukuk kuralı haline gelmiş şeklidir
D)Hukuk kuralının ahlak kuralı haline gelmiş şeklidir
E)Din kuralının ahlak kuralı haline gelmiş şekli

22.Hukuk kurallarını sosyal hayatı düzenleyen diğer kurallardan ayıran aşağıdakilerden hangisidir?
A)Maddi yaptırım
B)Manevi yaptırım
C)Olumluluk
D)Subjektiflik
E)Olumsuzluk

23.Aşağıdakilerden hangisi subjektif ahlak kurallarındandır?
A)Verilmiş söze sadık kalmak
B)Bir başkasının malına göz dikmemek
C)Yoksul bir kişiye yardım etmek
D)Başkalarına karşı dürüst davranmak
E)Kimseye yalan söylememek

24. ve 25. sorular aşağıdaki bilgilere göre cevaplandırılacaklardır

Arkadaşı Orkun’un, yanında çalışan bir çocuğu dövdüğünü gören Yasin, olaya müdahale ederek, çocuğu Orkun’un elinden kurtarmış ve daha sonra da Orkun ile olan arkadaşlığına son vermiştir.

24.Orkun’un bu davranışı tam olarak hangi sosyal kurallara aykırılık oluşturur?
A)Sadece hukuk kurallarına
B)Hukuk ve ahlak kurallarına
C)Hukuk, ahlak ve görgü kurallarına
D)Sadece din kurallarına
E)Sadece ahlak kurallarına

25.Yasin’in davranışı hangi sosyal kuralların sonucudur?
A)Görgü kuralının
B)Ahlak kuralının
C)Din kuralının
D)Hukuk kuralının
E)Ekonomik kuralının

1-C 2-E 3-B 4-E 5-A 6-E 7-B 8-C 9-D 10-A 11-B 12-D 13-B 14-C 15-C 16-E 17-C 18-C 19-A 20-E 21-A 22-A 23-E 24-B 25-B

Yorum Yaz
Arkadaşların Burada !
Arkadaşların Burada !